Omschrijving van de tuinen

Welke tuinen zijn er allemaal te vinden?

Klik op een tuin op de plattegrond en lees wat er te zien is in deze tuin!


Alpha en Omega tuin

De tuin van het begin en het einde. Dat vinden we wel een mooie naam voor deze tuin. Het is een tuin met weer een heel andere opzet. Het kunstwerk dat hier staat is gemaakt door een kunstenaar die in Driel woont. Het is de eerste tuin die u tegenkomt. En na rond gekeken te hebben als laatste weer verlaat. Goed opletten want ook in deze tuin staan veel planten die je niet dagelijks ziet.

Erf

Afhankelijk van het verloop van het seizoen staan daar planten die niet van koude omstandigheden houden, waaronder diverse kuipplanten, fuchsia’s en een-jarigen.


 


Rond de oude perenboom

De oude perenboom is beeldbepalend in de tuin. Ruim 85 jaar oud en waarschijnlijk vol verhalen van wat er rond en onder die boom allemaal niet is gebeurd. Hoeveel pijpen en sigaartjes zijn daar niet opgestookt. Neem eens plaats op de ronde boombank en kijk om je heen, naar de vijver, de zithoek, het erf en de verkoopruimte. Geniet van de diversiteit aan planten, hier niet thematisch gerangschikt.

 


De zithoek

De zithoek is de heerlijke ruimte voor het lezen van een boek en het ontvangen van grotere groepen tuinbewonderaars.


 


De Blauw-witte tuin

Net over het bruggetje ligt de blauw-witte tuin. U loopt er als het ware dwars doorheen. Zoals de naam al suggereert, hier staan planten waarvan de bloemen een witte of een blauw kleur hebben. Ook hier weer een grote variatie aan planten. Geen grote borders met 3 of 4 soorten planten, waarvan hooguit enkele weken per jaar van kan worden genoten. Neen, tientallen soorten, van laag tot hoog en waarvan in ieder jaargetijde wel iets in bloei staat.


 


De Bladtuin

In dit schaduwrijk gedeelte vormt niet de bloem het belangrijkste element, maar de verscheidenheid in bladvorm. Aangezien blad het grootste deel van het jaar aan de plant te vinden is en de bloem over het algemeen slechts in een korte periode de plant siert, is selectie op blad een belangrijk onderdeel van de keuze in de beplanting in het algemeen. We hopen dat “Jan-op-de-preekstoel” ons ook dit jaar weer komt verwennen met zijn prachtige aparte bloemen.


 


De roze-blauwe tuin

Uit onderzoekingen is vast komen staan dat de Limesroute hier dwars door heen liep. Het Latijnse woord “limes” is van oorsprong een landmetersterm en betekent grenspad. Later is hier de betekenis van weg aan toegevoegd. De limesroute geeft de grens aan van het oude romeinse rijk, en waarbij de Rijn de grens vormde. De Rijn stroomde in die tijd anders dan tegenwoordig. Bedenk terwijl u hier staat dat duizenden jaren voor u hier Romeinen hebben gelopen en rondgereden met paard en wagen.

Nu is het een tuin waar de kleuren roze en blauw bepalend zijn. Ook hier zijn bijzondere en mooie planten te bewonderen. Met een ouderwetse pruimenboom de “Eldense Blauwe”.


 


De geurentuin

De naam zegt het al: geur is het bepalende onderdeel. Planten die, over het algemeen, een aangename geur verspreiden. Lavendel, Monarda en veel muntsoorten. Maar ook veel andere planten. De ene geurend door aanraking van het blad, een andere keer door de heerlijk geurende bloemen en sommigen ruiken zelfs erg vies. Voel gerust aan het blad en stop uw neus in de bloemen.


 


De formele tuin

Deze tuin heeft als naam “de formele tuin” meegekregen omdat het een wat klassiek aangelegde tuin is; strak, lonicerahaagjes en rozen. Een beschutte en warme uitstraling door de uit gele steen opgetrokken muur. De grote variatie aan planten is hier afgewisseld met siergrassen. Ook hier weer volop gelegenheid even te gaan zitten en het geheel goed in u op te nemen.


 


De jungletuin

Door de opening in de haag komt u in een andere wereld. Een compleet andere sfeer, ontstaan door het gebruik van planten die van nature niet in onze omgeving thuishoren. Diverse soorten bamboe, waarvan de hoogste straks wel 12 meter zal worden,  palmen, bananen en zeer bijzondere bomen en heesters vormen de ruggengraat van “de jungle tuin” Ook een groot aantal siergrassen heeft een plaatsje in deze boeiende tuin gevonden. Dwalend over de paden van houtsnippers ziet u planten die u niet zo gauw in één van onze andere tuinen tegen zult komen. Zeker in de zomermaanden is de koele atmosfeer hier een verademing.

In 2015 werden wij blij verrast doordat de bananenplant vrucht ging dragen. Prachtig was het te zien hoe de kammetjes van de bananen werden gevormd. Het relatief koude weer laat het niet toe dat de banaantjes rijp worden.


 


De woestijntuin

Komend vanuit de koel aandoende jungletuin stapt u de woestijntuin binnen. Geïnspireerd door onze reizen naar Zuid Afrika hebben wij getracht een geheel andere sfeer hier te creëren. In deze semi-woestijn staan planten waarvan familieleden voorkomen in de Kalagadi woestijn in Botswana en Zuid Afrika. Een woestijn is niet alleen maar een grote zandvlakte. Neen, er leven ook heel veel dieren die toch ook weer aan voedsel moeten komen. Ervaar zelf hoe groot het contrast is tussen de jungle en de woestijn.


 


De levenscarrousel

We hebben de levenscarrousel drastisch veranderd. Mensen die hier vaker geweest zijn zullen het onmiddellijk zien.

We hebben ons laten inspireren door een oud versje: “In de Mallemolen van het leven, draai je allemaal je eigen rondje mee.” We hebben geprobeerd dit uit te beelden als een draaimolen een ander woord dus voor carrousel. 

Vier verschillende tuinen, die echter een geheel uitbeelden. Vier fasen in het leven vormen de rode draad. Het eerste deel van deze carrousel symboliseert de levensfase van 0 tot 10 jaar. Speels van opzet, zachte kleuren.

De puberteit vinden wij terug in het tweede gedeelte. Felle kleuren, grote contrasten, een hangplek en ten slotte het steigerende paard geven de wildheid van deze levensfase weer.

Na de puberteit volgt de volwassenheid, veelal de fase van gezinsvorming. Vandaar dat de ruimte in het derde deel gebruikt is voor het model van de gezinstuin. Met mooie bloeiende planten, maar ook rozen met doornen, welke symboliseren dat het leven niet altijd even gladjes verloopt. En een zithoek hoort er natuurlijk ook bij.

Het vierde deel van de carrousel is bestemd voor de seniorentijd. Rustiek van opzet, een leuke schommelbank en rustige opbouw van de beplanting zijn de ingrediënten van dit tuingedeelte.

In de vier tuinen staan prachtige glas-in-loodramen die de levensfase uitbeelden.


 


De stiltetuin

De laatste stap in het leven is tevens de gang naar de volgende tuin. De “stiltetuin”. Voor een ieder een andere invulling. Voor de één, een uitzicht op de hemel, voor een ander wellicht een ander toekomstbeeld. Wat beide samen zullen hebben is dat het stil en vredig zal zijn. Zo ook in deze tuin. Ruim van opzet met een mooie sortering aan veelal onbekende heesters.


 


De rand langs de levenscarrousel

In deze rand staat een grote variatie van diverse sierheesters. Daarin opgenomen een oud muurtje met een tiffany-raam gemaakt door Gery Garttener geboren en getogen in Driel.


 


De grassentuin

In de grassentuin staat een zeer grote variatie van siergrassen. Siergrassen mogen eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken. Van enkele centimeters tot ruim 3 meter, keuze genoeg. En boeiend gedurende bijna 10 maanden in het jaar. In het voorjaar de veel belovende jonge scheuten. De vaak krachtige groei gedurende het jaar. De magnifieke kleuren en vormen in de herfst en tot slot in de winter, het soms berijpte en verstilde wintersilhouet.


 


Geel-paarsetuin

Geel is de meest omstreden kleur in de tuin. Het wordt veelal geassocieerd met het voorjaar. Maar niets is minder waar. Ook in het najaar geeft de gele kleur accent aan de tuin en kan het donkere plekken doen oplichten. En niet het minst belangrijk, er zijn juweeltjes van planten onder. Wij hebben hier de gele kleur gecombineerd met paars/blauw-paars.


 


De rotstuin

Geheel anders van opzet met nu ook weer een groot en ander sortiment aan planten. Planten die ook een andere grondsoort verlangen. Hetzij zanderig hetzij zuurminnend. In 2023 hebben wij de rotstuin sterk vergroot om nog meer juweeltjes van rotsplanten hier een plekje te gunnen.


 


De spiegelborder

De spiegelborder dankt zijn naam aan de daarin geplaatste spiegel. Een gemengde border met een grote diversiteit aan planten.

Aansluitend staat ons privé terras. Een heerlijke plek voor ons om van daaruit te genieten van wat er groeit en bloeit.


De rood-gele tuin

Twee kleuren die elkaar goed aanvullen en elkaar sterker maken. Niet zo groot van opzet maar wel boeiend door de ook daar aanwezige bijzondere planten.


 


De rood-witte tuin

Het einde van de wandeling is in zicht. Geel maakt plaats voor wit. Rood blijft. Links en rechts van het pad langs de kas: de rood-witte tuin. En ook nu een combinatie die er wezen mag. En als extra daarbij nog een aantal fuchsia’s. Fuchsia’s, waar je van houdt of ze verafschuwd. Maar waarmee ooit onze liefde voor de planten en het tuinieren is begonnen.

Hier eindigt de gratis wandeling door onze kijktuin. Bij de uitgang staat wel ons spaarvarken waarin u een bijdrage kunt doen, zodat wij daarmee in staat zijn de tuin nóg mooier te maken.

Het verkoop gedeelte

Hier kunt u nog even snuffelen tussen de diverse aangeboden planten. Wij streven er naar om een leuk assortiment van wat minder bekende planten aan te bieden. De komende maanden zal wat meer tijd worden gestoken in het opkweken van bijzondere planten in biologische potgrond, welke aantrekkelijk zullen zijn voor bijen, vlinders en andere belangrijke insecten.

 

 

 


 


 

Pinnen? Ja graag!